Sommaren är snart här och sommardäcken ska alltså sitta där på bilen. Men kom ihåg, det är skillnad mellan sommardäck och sommardäck. Dessa skillnader kan vara nog så stora. Kanske inte lika stora som mellan sommardäck och vinterdäck, men valet av rätt däck kan ändå betyda väldigt mycket för hur bekväm och säker bilen är att framföra. Till att börja med ska man tänka på däckens hastighetsklasser. Detta är ytterst viktigt ur säkerhetssynpunkt. Däck med för låg hastighetsklass är farligt, och försämrar bilens köregenskaper. Ytterligare en säkerhetsfaktor är lufttrycket. Man ska där följa det rekommenderade. För lågt lufttryck innebär att bilen förbrukar mer bensin och att däcken slits fortare. För högt däcktryck å andra sidan försämrar köregenskaperna.

Om du använder förra årets sommardäck, så kommer dessa att vara till viss del slitna. Det bästa är då egentligen att köpa nya, men om man av någon anledning inte vill göra det så ska man i alla falls e till att använda de minst slitna däcken baktill, för att få bästa möjliga grepp. Det finns regler som säger när däck är för slitna för att användas. Däckens mönster måste vara minst 1,6 millimeter djupa. Men redan innan däcken slitits så pass mycket kommer de att påverka säkerheten negativt.

Sist men absolut inte minst så är det viktigt att sommardäcken monteras på ett bra sätt. Det är exempelvis viktigt att man håller rent när man byter däck, för att undvika att dessa inte sitter så bra som de ska. Det bästa är att anlita en bilverkstad att sköta det hela. Bor man exempelvis i Västsverige så kan man använda sig av Mechanum, som både säljer mycket bra sommardäck och monterar dem. Men även i övriga landet finns en stor mängd kvalificerade bilverkstäder som kan det där med däckbyte och sommardäck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *